Sau: Raiul de sus nu este egal cu jumătate din mine

Sau: Raiul de sus nu este egal cu jumătate din mine

Diferite idei de acest tip au fost colectate în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de teoria entheogenului. Cuvântul entheogen este un neologism inventat în 1979 de un grup de etnobotaniști (cei care studiază relația dintre oameni și plante). Sensul literal al lui entheogen este "ceea ce face ca Dumnezeu să fie în interiorul unui individ" și ar putea fi considerat un termen mai precis și mai academic pentru termeni populari precum halucinogen sau droguri psihedelice. Prin termenul entheogen înțelegem utilizarea substanțelor psihoactive din motive religioase sau spirituale, mai degrabă decât în ​​scopuri pur recreative.

Poate că unul dintre primele lucruri de luat în considerare este dacă există vreo dovadă directă pentru teoria enteogenă a religiei care derivă din știința contemporană. Un exemplu celebru care a fost discutat pe scară largă este experimentul Marsh Chapel. Acest experiment a fost condus de Harvard Psilocybin Project la începutul anilor 1960, un proiect de cercetare condus de Timothy Leary și Richard Alpert. Leary călătorise în Mexic în 1960, unde fusese familiarizat cu efectele ciupercilor halucinogene care conțineau psilocibină și era nerăbdător să exploreze implicațiile medicamentului pentru cercetarea psihologică.

Care este adevărata identitate a drogului folosit de zei în Vedele hinduse, sau "drog al uitării" în Odiseea?

În Vinerea Mare 1962, două grupuri de studenți au primit fie psilocibină, fie niacină (un produs nehalucinogen "Control" substanță) în regim dublu-orb înainte de serviciul în Capela Marsh a Universității din Boston. După serviciu, aproape întregul grup care a primit psilocibină a raportat că a avut o experiență religioasă profundă, în comparație cu doar câțiva din grupul de control. Prin urmare, s-a considerat că acest rezultat a susținut potențialul enteogen al consumului de droguri halucinogene. Interesant este că experimentul a fost repetat ulterior în circumstanțe oarecum diferite și, probabil, mai bine controlate, iar rezultatele au fost substanțial aceleași.

***

Poate fi ușor pentru unii să accepte ideea că substanțele enteogene au jucat un rol în geneza religiei. Cu toate acestea, atunci când trecem de la generalități la specific, suntem pe un teren mai puțin ferm. Au existat multe speculații cu privire la identitatea reală a drogurilor utilizate în scopuri religioase în lumea antică. De exemplu, care este adevărata identitate a drogului soma folosit de zei în vechile Vede hinduse? Sau identitatea lui nepenthe, the "drog al uitării" menționat în Odiseea? Deși este imposibil să răspunzi la astfel de întrebări într-un sens științific definitiv, se pot specula cu privire la diferitele posibilități.

De exemplu, luați în considerare lucrarea lui R. Gordon Wasson și povestea Amanitei muscaria, the "agaric musca"— cu siguranță cea mai faimoasă ciupercă din lume. Wasson a făcut mai multe călătorii în Mexic pentru a cerceta poporul mazatec și a scrie despre utilizarea ciupercilor halucinogene în ritualurile lor antice, dar experiențele sale l-au determinat să abordeze un alt subiect – identitatea drogului soma.

Pentru a înțelege semnificația somei trebuie să luăm în considerare unele dintre cele mai vechi texte religioase cunoscute de om. Acestea sunt Vedele antice, textele sanscrite care reprezintă cele mai vechi scripturi hinduse. Cel mai vechi dintre aceste texte – Rigveda, o colecție de peste o mie de imnuri – a fost compilat în nordul Indiei în jurul anului 1500 î.Hr. O dezvoltare paralelă, dar puțin mai târzie, în Persia antică a fost compoziția textelor religioase ale zoroastrismului, Avesta.

Oamenii care au înțeles identitatea plantei soma o puteau folosi pentru a se împuternici și pentru a comunica mai eficient cu zeitățile.

Atât în ​​Rigveda cât și în Avesta se menționează frecvent soma (sau haoma în Avesta). În aceste episoade, soma este descrisă ca o plantă din care se putea produce o băutură sau o poțiune care a fost consumată de zei, dându-le puteri fantastice care i-au ajutat în faptele lor supranaturale. Oamenii care au înțeles identitatea plantei soma o puteau folosi pentru a se împuternici și pentru a comunica mai eficient cu zeitățile.

Luați în considerare următoarele din Rigveda:

Am băut Soma și am devenit nemuritori; am atins lumina,

Zeii descoperiți.

Acum, ce poate face răutatea dușmanului pentru a ne face rău? Ce, nemuritor, înșelăciunea omului muritor?

Sau:

Raiul de sus nu este egal cu jumătate din mine.

Am băut Soma?

În gloria mea am trecut dincolo de pământ și de cer.

Am băut Soma?

Voi ridica pământul și îl voi pune aici sau acolo.

Am băut Soma?

Dar ce a fost de fapt soma? Au existat sugestii că ar fi fost efedra sau eventual canabis, dar Gordon Wasson a concluzionat că era Amanita muscaria. Amanita muscaria sau the "agaric musca" este o ciupercă mare care poate fi recunoscută instantaneu. Acest lucru se datorează aspectului său uimitor de atractiv și utilizării pe scară largă în cultura populară. A apărut adesea în filme de animație (cum ar fi scena Spărgătorul de nuci din Fantasia sau în Albă ca Zăpada și cei șapte pitici), precum și a fost folosit în numeroase tipuri de produse de uz casnic kitsch și pentru ilustrații în povești pentru copii.

Există numeroase detalii furnizate în Rigveda care sugerează cum a fost preparat și utilizat soma, pe care Wasson le-a interpretat ca indicând că Amanita muscaria a fost adevărata sursă a drogului. Cu toate acestea, cele mai interesante și mai influente dovezi pe care le-a considerat provine din rapoartele referitoare la utilizarea Amanitei muscaria în secolul al XVIII-lea. În special, în 1736, un colonel suedez pe nume Philip Johan von Strahlenberg a publicat o relatare despre comportamentul poporului Koryak care trăiește în regiunea Kamchatka din Siberia. Von Strahlenberg luptase în Marele Război Nordic dintre Suedia și Rusia, a fost capturat de ruși și a fost încarcerat timp de doisprezece ani.

S-a observat că consumul de urină care conține droguri poate continua până la cinci cicluri trecând de la un individ la altul înainte ca urina să-și piardă capacitatea de intoxicație.

Printre altele, el a descris folosirea Amanitei muscaria ca un intoxicant de către localnici. El a remarcat, de asemenea, următorul comportament neobișnuit: "Soiul mai sărac, care nu-și poate permite să stea întins într-un depozit din aceste ciuperci, se postează, cu aceste ocazii, în jurul colibelor celor bogați și urmăresc oportunitatea oaspeților care coboară să facă apă; Și apoi ține un bol de lemn pentru a primi urina, pe care o beau cu lăcomie, ca având încă ceva Virtute a ciupercii în ea, și în felul acesta se îmbată și ei."

Observațiile lui Von Strahlenberg privind consumul de urină și alte comportamente au fost considerate extrem de senzaționale atunci când au fost publicate la Stockholm și curând după aceea în alte părți ale Europei. Într-adevăr, au fost obișnuiți cu efect satiric în scrierile dramaturgului și romancierului englez Oliver Goldsmith, care și-a imaginat consecințele introducerii unor astfel de obiceiuri în societatea londoneză. Utilizarea Amanitei muscaria de către numeroase triburi siberiene, precum și obiceiul lor de a bea urină pentru a conserva efectele ciupercilor, a fost ulterior confirmată de alți numeroși călători de-a lungul anilor.

Mai multe rapoarte din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au descris folosirea Amanitei muscaria de către diferite triburi siberiene și în special de către vrăjitori sau șamani care au folosit-o pentru a realiza "o stare exaltată pentru a putea vorbi cu zeii." Interesant, s-a observat că consumul de urină care conține droguri poate continua până la cinci cicluri trecând de la un individ la altul înainte ca urina să-și piardă capacitatea de intoxicație. Se pare că acest lucru s-a făcut adesea din cauza rarității relative a ciupercii, astfel încât păstrarea proprietăților halucinogene în acest fel a avut beneficii practice importante.

Utilizarea ciupercilor halucinogene, probabil Amanita muscaria, de către locuitorii Siberiei pare a fi o practică foarte veche. Acest lucru este sugerat de descoperirea mai multor sculpturi în stâncă din epoca de piatră sau bronz (petroglife) în 1967 în nordul Siberiei, lângă Oceanul Arctic. Acestea par să reprezinte ciuperci și femei cu ciuperci care le cresc din cap. Aceasta este o zonă locuită de poporul Chukchi, care a fost unul dintre subiectele rapoartelor din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea despre utilizarea ciupercilor din Siberia, așa că se poate presupune că au folosit ciuperci în mod continuu de-a lungul multor ani. Într-adevăr, utilizarea Amanitei muscaria pentru acțiunile sale halucinogene continuă în Siberia până în zilele noastre, în ciuda încercărilor guvernului comunist anterior de a o elimina prin recurgerea la măsuri precum aruncarea șamanilor din elicoptere.

Wikimedia

Efectele psihologice precise produse de Amanita muscaria variază foarte mult în funcție de individ și contextul social. Cu toate acestea, o proprietate interesantă remarcată în aceste rapoarte timpurii a fost tendința de a perturba amploarea percepțiilor vizuale, astfel încât o mică crăpătură în pământ ar putea apărea ca o prăpastie uriașă. În special, acest lucru a fost remarcat de micologul și scriitorul britanic Mordecai Cubitt Cooke. Deși a fost responsabil de scris cărți cu titluri captivante precum Rugina, Smut, Mucegai și Mucegai, Cooke a scris și una dintre cele mai vechi cărți despre medicamentele psihotrope, The Seven Sisters of Sleep, în care a descris unele dintre proprietățile tutunului, opiumului. , hașiș, betel, coca, belladona și agaric muscă. Astfel de cărți și observații au fost citite și discutate pe scară largă în societatea victoriană. O poveste este că cartea a fost citită de reverendul Charles Dodgson – mai bine cunoscută lumii ca Lewis Carroll – și astfel a apărut ca ciuperca pe care Alice o putea mânca pentru a-și modifica dimensiunea după bunul plac în Alice în Țara Minunilor.

***

Influența scrierii lui Wasson poate fi observată în dezvoltarea ulterioară a unui întreg sub-gen al literaturii enteogene, multe dintre ele nu produsrecenzie.top au puțin de recomandat din punct de vedere savant. Ideea este că dacă Amanita muscaria este identică cu soma, care a avut o influență puternică asupra dezvoltării hinduismului, atunci de ce nu și orice altă religie?

Locul de mândrie aici revine publicației din 1970 a lui John Marco Allegro, Ciuperca sacră și crucea. Allegro a luat în considerare posibilitatea ca popoarele antice să fi fost preocupate în special de două lucruri – procrearea și furnizarea de hrană. El a sugerat că s-ar putea să fi văzut ploaia ca pe un tip de material seminal ceresc care apoi a impregnat pământul, permițând creșterea recoltelor și succesul recoltei. Plantele au absorbit acest material seminal sfânt – iar unele plante mai mult decât altele. Amanita muscaria era o astfel de plantă care, atunci când era consumată, permitea unei persoane să comunice mai strâns cu Dumnezeu.

Potrivit lui Allegro, Biblia este de fapt doar o serie de mituri care descriu secretele cultului fertilității Amanita muscaria mai degrabă decât oameni reali.

Allegro a sugerat, de asemenea, că informațiile referitoare la utilizarea Amanitei muscaria ca sacrament religios al fertilității erau supuse unui mare secret, proveniența unei secte preoțești. El a speculat că aceste practici s-au dezvoltat foarte devreme în istoria omenirii, chiar înainte de momentul când scrisul a apărut pentru prima dată în timpul civilizației sumeriene antice. El a mai sugerat că existența ciupercii a fost codificată în secret prin utilizarea anumitor rădăcini de cuvinte sumeriene.

Această codificare secretă a cultului fertilității ciupercilor de-a lungul veacurilor a condus în cele din urmă la dezvoltarea conceptului lui Iisus pentru a îngloba identitatea Amanitei muscaria în timpul jefuirii celui de-al doilea templu de către romani. Astfel, conform lui Allegro, Isus nu a existat niciodată. El a pretins să demonstreze, folosind analiza filologică a structurii vechii limbi sumeriene, că numele Isus însemna de fapt ceva în sensul "spermă" și că Hristos a vrut să spună ceva de genul "penis gigant de ciuperci erecte." Potrivit lui Allegro, Biblia (și Noul Testament în special) este de fapt doar o serie de mituri care descriu secretele cultului fertilității Amanita muscaria mai degrabă decât oameni reali.

Cu toate acestea, după cum a vrut soarta, poveștile au prins în mare măsură și originile lor mitice au fost uitate. The "Mitul lui Isus" s-a răspândit rapid și a devenit creștinism. Deși raționamentul lui Allegro a fost în mare parte filologic, el s-a referit ocazional la alte tipuri de dovezi, cum ar fi faimoasa frescă din Abbaye de Plaincourault din Franța, care pare să-i arate pe Adam și Eva în grădina Edenului cu șarpele încolăcit în jurul unei Amanita muscaria gigantică. . S-a argumentat că această frescă, pictată în jurul anului 1290, dă crezare ideii că cultul secret al fertilităţii ciupercilor exista încă în Evul Mediu.

Ipotezele lui Allegro au fost foarte interesante și argumentele sale au fost cu siguranță consistente. Cu toate acestea, nu au fost bine primite. Mulți creștini au făcut excepție față de faptul că el credea că Isus nu a existat niciodată și că era de fapt doar un cuvânt de cod pentru o ciupercă magică uriașă în formă de falus. Allegro a fost în general criticat în presă și în multe cercuri academice. Cu toate acestea, opera sa a lovit un coard cu unele persoane și multe publicații ulterioare s-au străduit să descrie rolul Amanitei muscaria în geneza practic a oricărei religii cunoscute de om.

Această postare este adaptată din Drugs: The Science and Culture of Psychotropic Drugs.

Încercarea nu s-a demodat. Nu a fost niciodată în stil. Cool este la modă, iar cool înseamnă să te miști prin lume în același timp, fără efort și eficient.

În majoritatea naturii noastre este împletită o dorință greoaie de a fi acceptați și plăcut. În dezacord cu asta este tendința la fel de naturală de a fi oprit de oamenii care poartă această dorință pe mâneci. Dacă tu, la fel ca mine, miroase în esență a efort în tot ceea ce faci, astfel încât oamenii pot simți că se blochează și te face neatractiv din punct de vedere social și intelectual și îi face pe bebeluși să plângă, poți să exersezi și să înveți să cultivi un sentiment cu adevărat spontan. abordare a vieții? Este posibil să fii în mod deliberat mai puțin deliberat?

Edward Slingerland oferă câteva răspunsuri. Este profesor de studii asiatice la Universitatea din British Columbia. S-a antrenat în gândirea chineză timpurie la Stanford, dar în ultimul deceniu s-a cufundat în neuroștiința cognitivă și psihologia socială. Chiar la acea intersecție se află noua sa carte, Trying Not to Try: The art and science of spontaneity. În ea, Slingerland oferă soluții prepotente la problema vieții, reușind cât mai bine posibil să facă conceptele de filozofie antică accesibile unui public larg, fără să se simtă ca deturnări sau comercializare.

Există o mulțime de domenii în viață în care cu adevărat nu poți reuși decât dacă nu încerci.

El începe cu două concepte împletite: wu-wei și de. Wu-wei se traduce literal prin "fara incercari" sau "fara a face." A distila complet un concept filozofic complex într-o singură propoziție: Wu-wei este ca fluxul automat al ființei în zonă; adesea descrisă ca acțiune dinamică, fără efort, cu elemente de necugetare cultivată și spontaneitate neconștientă. Unii filozofi chinezi antici l-au considerat sursa tuturor succesului în viață. De (traducere literală: "putere carismatică") este o încredere fără aroganță, un produs secundar al wu-wei pe care, ca calitate în ceilalți, oamenii tind să o găsească irezistibil de atractiv.