Říká se jim také perinatologové a lékaři rizikového těhotenství.

Říká se jim také perinatologové a lékaři rizikového těhotenství.

Cvičení prenatální jógy může být přínosem pro matku i dítě. Prenatální jóga se zaměřuje na dechové techniky a jemné protahování. Tyto kurzy jsou navrženy tak, aby vás učinily flexibilnějšími a připravily vás na porod.

Pokud čekáte, možná budete chtít zvážit vyzkoušení lekce prenatální jógy ve studiu nebo doma. 

Co je prenatální jóga?

Prenatální jóga je druh jógy určený pro těhotné ženy. Cílem jógy je vytvořit rovnováhu mezi emocionálními, mentálními, fyzickými a duchovními dimenzemi. Prenatální jóga je o tom, že vám pomůže připravit se na porod uvolněním těla a zaměřením na bezpečné techniky a pózy ve všech fázích těhotenství.

Jóga může zlepšit vaše fyzické a psychické zdraví – a to nejen po dobu těhotenství. Pokud jste před těhotenstvím necvičila jógu, je nejlepší promluvit si se svým lékařem před zahájením jakýchkoli lekcí prenatální jógy. 

Proč byste mohli chtít vyzkoušet prenatální jógu

Je dobré, abyste se vy i vaše miminko hýbali každý den alespoň 30 minut. Nemusíte dělat rozsáhlé tréninky, abyste viděli výhody cvičení. Prenatální jóga je fitness rutina s nízkým dopadem, která může pomoci zlepšit vaši náladu a spánek, zvýšit vaši sílu a flexibilitu a snížit bolesti dolní části zad a další běžné příznaky těhotenství.

Mezi další výhody cvičení prenatální jógy patří:

Snižuje stres a příznaky deprese a úzkosti. Kombinace záměrného pohybu a strukturovaného dýchání může pomoci zmírnit příznaky deprese. Pomalé, rytmické dýchání aktivuje nervový systém a blokuje kortizol, který je ve vysokých množstvích spojován s depresí. 

Zlepšuje průtok krve. Protahování a pohyby v józe pomáhají zvýšit průtok krve do vašeho srdce. Zlepšený průtok krve znamená, že k vašemu dítěti proudí více krve bohaté na kyslík. To udržuje vaše dítě na cestě ke zdravému vývoji.

Zlepší vaše pracovní zkušenosti. Zahájení prenatální jógy v kterémkoli trimestru vám může pomoci lépe se uvolnit a zůstat pozitivní, jakmile se dostanete do porodu. Bylo prokázáno, že meditace a dechová cvičení snižují bolest a úzkost během porodu. Být sebevědomý a budovat si své zvládací schopnosti vám také pomůže mít méně bolestivý porod. 

Pokračování

Pomáhá vám vybudovat podpůrný systém. Kurzy prenatální jógy mohou také pomoci vašemu společenskému životu tím, že se spojíte s ostatními nastávajícími maminkami. Silný podpůrný systém usnadňuje porod a poporodní období. Úzkost z procesu porodu může porod zhoršit. Být schopen mluvit o svých zkušenostech a slyšet příběhy druhých může být uklidňující.  

Jóga během každého trimestru

Čím dále jste v těhotenství, tím méně intenzivní by vaše cvičení mělo být.

První trimestr. Během tohoto trimestru se můžete cítit unavení a nevolní. Snažte se vyhnout přepracování. Cvičení jógových pozic pomalu a opatrně zabrání tomu, abyste se cítili hůř. Jóga může zmírnit příznaky těhotenství, jako je nevolnost a bolesti zad. 

Druhý trimestr. V této fázi se budete chtít vyhnout pózám na břiše a ostrým zákrutům. Pokud jste cvičili pokročilé pozice, jako jsou záklony a inverze – kde máte nohy nad hlavou – možná je budete chtít upravit. Inverze mohou stlačit vaše plíce a způsobit vážné nepohodlí. 

Třetí trimestr. Můžete se cítit častěji unavení a vaše rovnováha může být mimo střed. Jóga během této doby by se měla zaměřit na posilující a hip-otevření pozice. Lehké protahování vám pomůže zmírnit vaše bolesti a bolesti. Vyhněte se ležení na zádech. Bloky a polštáře vám pomohou dostat se do pohodlných a bezpečných pozic. 

Bezpečnostní aspekty

Pohyb a cvičení jsou skvělými způsoby, jak zůstat zdravá během těhotenství, ale příliš se tlačit může být kontraproduktivní. Některá cvičení a pozice mohou být nebezpečné pro vás i vaše dítě. 

Existují určité druhy jógy, kterým se v těhotenství vyhnout. Hot jóga může být nebezpečná, protože extrémní teplo může způsobit defekty neurální trubice. Rovněž je třeba se vyvarovat kroucení a ohýbání. Tyto pohyby vás mohou vyvést z rovnováhy a zvýšit riziko pádu. Pózy, které hodně tlačí na vaše břicho, mohou poškodit i vaše dítě. 

I když jste cvičili před těhotenstvím, měli byste si promluvit se svým lékařem, než začnete s jakoukoli prenatální jógovou rutinou. Sledujte příznaky, jako je ostrá bolest při určitých pohybech, vaginální krvácení nebo snížená pohyblivost plodu. Pokud se pohyb nebo držení těla necítíte dobře, pomalu se vraťte do pohodlné polohy.

WebMD Medical Reference Zhodnotil(a) Dan Brennan, MD dne 02. března 2021

Zdroje

ZDROJE:

Can Fam Physician: „Hot jóga a těhotenství: fitness a hypertermie.“}

Doplňková a alternativní medicína založená na důkazech: “Systematický přehled jógy pro těhotné ženy: současný stav a budoucí směry.”

Journal of Maternal and Child Health: “Vliv prenatální jógy na úzkost a depresi v Kudusu, Střední Jáva.”

Mayo Clinic: “Prenatální jóga: Co potřebujete vědět.”

Porodnictví & Gynekologie: "Vyšetření mateřských a fetálních reakcí na 26 jógových pozic."

Pravděpodobnost, že dostanete infekci močových cest (UTI), není pravděpodobnější, když jste těhotná, než když těhotná nejste. Ale je pravděpodobnější, že budete mít komplikace z UTI. Posuny hormonů a poloha vašich močových cest mohou usnadnit bakteriím cestu do ledvin a způsobit infekci. Z tohoto důvodu vás bude lékař kontrolovat na infekce močových cest během vaší pravidelné prenatální péče. Pokud dostanete infekci, váš lékař ji bude léčit antibiotikem, které je bezpečné pro vás i vaše dítě.

Zavolejte lékaře, pokud:

Při močení máte bolest nebo pálení. Čím dříve budete léčeni, tím menší je pravděpodobnost, že se UTI stane závažným. Máte bolesti nebo tlak v podbřišku nebo bolesti na bocích. Vaše moč vypadá zakalená, tmavá nebo krvavá. Máte horečku, nevolnost nebo zvracení s některým z výše uvedených příznaků. Okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Péče krok za krokem:

Dopřejte si pravidelnou prenatální péči. Váš lékař může detekovat UTI, i když nemáte žádné příznaky. Když půjdete do koupelny, otřete se zepředu dozadu. To udržuje bakterie z vašeho řitního otvoru mimo vaše močové cesty. Vymočte se, když máte nutkání, a úplně vyprázdněte močový měchýř. Udržování chodu vašeho systému může zabránit rozmnožování bakterií ve vašem močovém traktu. Noste bavlněné spodní prádlo. Může absorbovat únik moči a vlhkost, což může bránit růstu bakterií. Pít hodně vody. WebMD Medical Reference Recenze: Neha Pathak, MD dne 19. března 2021

Zdroje

ZDROJE:

NIH National Institute of Diabetes a trávicích a ledvinových chorob: "Infekce močových cest u dospělých."

Americký rodinný lékař: "Infekce močových cest během těhotenství."

Kalifornská univerzita v San Franciscu Zdraví: "Infekce močového ústrojí."

Zavazování rtů je stav, kdy je kůže horního rtu připojena k dásním způsobem, který zabraňuje pohybu rtů a ztěžuje kojení pro vaše dítě. Zjistěte více o tom, jak jsou diagnostikovány vazby na rty a jaké máte možnosti, jak je opravit, pokud je postiženo vaše dítě. 

Jak se diagnostikují vazby na rty?

Pokud máte podezření, že vaše dítě má kravatu na rtech, promluvte si s lékařem o tom, že jej necháte zkontrolovat. Můžete mluvit s kterýmkoli z následujících odborníků:

Lékař vašeho dítěte Odborník na laktaci, pokud kojíte Zubař, který se specializuje na korekce rtů a vazů na jazyku

Během hodnocení s vámi lékař bude mluvit o kojení a může vás požádat, abyste sledovali, jak se vaše dítě krmí, aby mohli hledat známky svázaného rtu. Zkontrolují následující: 

Schopnost (nebo neschopnost) vašeho dítěte přisát se dostatečně hluboko pro efektivní krmení Pokud vaše dítě během kojení vydává cvakavý zvuk, což je známka špatného přisátí Vylévání mléka nebo dušení mlékem Krmení s vysokou frekvencí, nazývané klastrové krmení Špatný přírůstek hmotnosti nebo přenos mléka během kojení Rozvoj žloutenky, což je stav, kdy pokožka vašeho dítěte lehce zežloutne

Lékařští odborníci také zkontrolují přítomnost kravaty tím, že se podívají pod horní ret vašeho dítěte. Při diagnostice kravaty na rtech existují čtyři úrovně závažnosti, přičemž úroveň čtyři je nejzávažnější:

Úroveň 1 – Slizniční Úroveň 2 – Gingivální Úroveň 3 – Papilární Úroveň 4 – Pronikání papily

Jaký vliv má kravata na rty na kojení?

Kojení je přirozené, ale to neznamená, že je to snadné. Při kojení vašeho dítěte vás mohou bolet bradavky, ale silná bolest nebo poškození bradavek je známkou toho, že s přisátím vašeho dítěte není něco v pořádku. Můžete zažít: 

Bolest, když vaše dítě kojí Poškození bradavek Zkreslení tvaru vašich bradavek Rozvoj překrvení, ucpaných kanálků nebo mastitidy Problémy s dodávkou mléka, buď příliš mnoho nebo příliš málo

Pokračování

Má kravata na rty pro dítě komplikace?

Zubní problémy. Když dítě nemůže účinně kojit, může to vést ke špatné výživě. Kromě toho může vážné svázání rtů také ovlivnit zdraví zubů vašeho dítěte. Vazby na rty často vedou k zubnímu kazu u dětí. 

Vazby na rty mohou vést k zubnímu kazu vašeho dítěte, když se mléko a kousky jídla zachytí v zubech kvůli hornímu rtu. Abyste tomu zabránili, je důležité dobře vyčistit oblast za horním rtem vašeho dítěte. Pokud nejsou zuby vašeho dítěte v této oblasti dobře vyčištěny, vaše dítě může také zaznamenat ústup dásní kvůli hromadění bakterií. 

Zavazování rtů může také způsobit výraznou mezeru mezi předními dvěma zuby. K tomu dochází, když je svazek rtů natolik silný, že přesahuje dásně a spojuje se s patrem nad jejich ústy. 

Dietní záležitosti. Jak vaše dítě stárne, může mít problémy s konzumací některých potravin s nekorektním zavazováním rtů. Například se jejich ret nemusí dostatečně pohybovat, aby očistil jídlo ze lžičky, nebo mohou mít potíže s manipulací kousků jídla rtem pro žvýkání. Pokud k tomu dojde, vaše dítě si může vyvinout stravovací preference, které se zdají vybíravé. 

Jak se opravuje retence?

Procedura korekce svázaného rtu se nazývá frenektomie a provádí ji zubní lékař. Je považován za chirurgický zákrok, i když jeho dokončení trvá jen několik minut. Vaše dítě bude ležet na židli nebo na stole a pravděpodobně bude připoutáno, aby se zabránilo náhlým pohybům. 

Zubař provádějící zákrok nanese znecitlivující roztok na dásně vašeho dítěte, aby se zabránilo jakémukoli nepohodlí. Potom pomocí malého ručního laseru odříznou kousek kůže spojující ret s dásní. 

Ihned po dokončení procedury můžete vaše dítě držet a kojit, pokud bude chtít. Některá miminka často pociťují okamžité zlepšení přisátí hned po zákroku. V závislosti na věku vašeho dítěte však může chvíli trvat, než si zvykne na hlubší přisátí během kojení. Mohou mít ve zvyku se nesprávně přisouvat a budou potřebovat povzbuzení, aby se naučili správně zapadat. 

Mějte na paměti, že budete muset své dítě protahovat několikrát denně, protože se jeho horní ret hojí. Zatažením za ret a jemným třením místa čistým prstem můžete zabránit opětovnému srůstání pokožky. 

WebMD Medical Reference Zhodnotil(a) Dan Brennan, MD dne 12. března 2021

Zdroje

Zdroje

American Speech-Language-Hearing Association: „Just Flip the Lip! Zavazování horního rtu a výzvy při krmení.“

La Leche League International: “Vazby jazyka a rtů.”

Nia dětská stomatologie & Ortodoncie: “Co je to kravata na rty a jak ji lze léčit u mého dítěte?”

Specialista na mateřsko-fetální medicínu je lékař, který pomáhá pečovat o ženy s komplikovaným nebo rizikovým těhotenstvím. Tito lékaři jsou porodníci, kteří absolvovali i 3 roky školení v rizikovém těhotenství navíc. Říká se jim také perinatologové a lékaři rizikového těhotenství.

Co dělá lékař MFM

Lékař MFM:

Poskytuje pravidelnou prenatální péči ženám s rizikovým těhotenstvím Pomáhá zvládat stávající zdravotní problémy matky, jako je cukrovka a vysoký krevní tlak Péče o ženy, u kterých se během těhotenství nebo porodu objeví komplikace Provádí testy a postupy, jako je ultrazvuk, aby zkontroloval růst a vývoj vašich dětí Kontroly vrozených vad a genetických poruch pomocí testů, jako je amniocentéza, odběr choriových klků (CVS) nebo odběr pupečníkové šňůry Diagnostikuje a zvládá vrozené vady, srdeční problémy a krevní poruchy u vyvíjejícího se dítěte, včetně provedení chirurgického zákroku v případě potřeby Monitoruje porod a řídí porod Zvládá jakékoli zdravotní problémy maminky po těhotenství, jako je nadměrné krvácení, infekce nebo vysoký krevní tlak Identifikuje rizika a poskytuje doporučení pro budoucí těhotenství

Proč byste mohli potřebovat lékaře MFM

Můžete navštívit lékaře MFM, pokud máte rizikové těhotenství nebo se obáváte o zdravé těhotenství a porod. Můžete mít vysoké riziko, pokud:

Před otěhotněním jste věděli, že máte srdeční onemocnění, hypertenzi, cukrovku, autoimunitní onemocnění, záchvatové poruchy, poruchy srážlivosti krve nebo infekce (jako je HIV, cytomegalovirus nebo parvovirus). V minulosti jste měla problémy s otěhotněním, například předčasný porod Jste těhotná s dvojčaty, trojčaty nebo více

Váš specialista na MFM může také pomoci, pokud:

Potřebujete speciální testy nebo postupy Vy nebo vaše děti se během těhotenství objeví problémy Vaše děti mají vrozenou vadu nebo jiný abnormální nález na ultrazvuku

Spolupráce se specialistou na MFM během těhotenství vám může pomoci mít jistotu, že vy a vaše dítě dostáváte tu nejlepší možnou péči.

Jak lékař MFM spolupracuje s vaším těhotenským týmem

V závislosti na vaší situaci může lékař MFM řídit vaši péči přímo nebo se poradit s jinými poskytovateli ve vašem týmu. Specialista na MFM může:

skinvitalis a štítná žláza Poskytněte většinu své prenatální péče Spolupracujte ruku v ruce se svým obvodním lékařem, rodinným lékařem nebo porodní asistentkou, abyste svou péči zvládli V případě potřeby se poraďte se svou porodní asistentkou nebo lékařem Poraďte se a spolupracujte s neonatology nebo jinými pediatrickými odborníky, abyste zajistili, že vaše děti dostanou péči, kterou potřebují

Specialista na MFM bude úzce spolupracovat s vámi a vašimi pravidelnými poskytovateli zdravotní péče, aby vás bezpečně prohlédl během porodu a porodu.

Pokračování

Jak si vybrat specialistu na mateřsko-fetální medicínu

Pokud máte rizikové těhotenství, je důležitým krokem výběr specialisty na MFM, který vám poskytne prenatální péči.

Váš OB, rodinný lékař nebo porodní asistentka vás může odkázat na několik specialistů MFM. Tento seznam otázek vám může pomoci najít specialistu na MFM, který je pro vás ten pravý:

Má lékař dobrou pověst? Jak dlouho je specialista MFM v praxi? Jak MFM specialista zvládá bolest při porodu? Jste spokojeni s názory specialisty MFM na to, kdy vyvolat porod nebo provést císařský řez? Poslouchá vás lékař a vysvětluje věci srozumitelně? Vyhovuje vašemu partnerovi tento lékař? Bude specialista MFM ve městě kolem vašeho termínu? Bude skutečně porodit moje dítě lékař pro mateřskou a fetální medicínu, nebo to bude stále dělat můj primární OB/GYN? Kdo kryje specialisty na MFM, když nejsou k dispozici? Pokud by porod mohl zvládnout jiný lékař, můžete se s ním předem setkat? Ke které nemocnici je specialista MFM přidružen? Pokrývá vaše pojištění služby tohoto lékaře? Je personál příjemný a ochotný? Je umístění kanceláře vhodné? Jak se řeší nouzové situace a hovory mimo pracovní dobu? WebMD Medical Reference Recenze: Neha Pathak, MD dne 19. března 2021

Zdroje

ZDROJE: